Sunday, March 20, 2016

Takut

"Dah kenal pasti trigger point for you anxiety?" 90% yang kena anxiety trigger point dia satu je.. MATI.. Tak bole dgr pasal kematian.. Tak bole baca pasal kematian.. Yang ada anxiety pun terus rasa macam nak MATI jugak.. ☺☺ bila kena attack kena banyakkan Istifar, Al Hauqalah paling penting kena REDHA.. Sekarang time tak kena attack pandai la cakap.. Tp bila da terkena attack memang nak kena ada org ingatkan kita balik benda2 ni.. Ada orang ajar suruh elakkan.. Hello how to elak? Every second memang ada kematian? Sampai bila nak elak? Mati itu pasti.. Trigger cuma perkataan Mati tapi bukan bermaksud org hidap anxiety ni takut mati.. InsyaAllah semua tak takut mati.. Cuma yang ditakuti hal2 macam mana family aku nanti.. Lagi satu.. Amalan tak cukup byk.. Takut setakut takutnya bila fikir pasal amalan ni.. Sebenarnya most of penghidap rasa special.. Sbb Allah hadirkan perasaan takut itu untuk lebih ingat pada Dia.. Alhamdulillah.. Serious aku takut azab Allah.. Azab api neraka.. Aku takut!!

Saturday, March 19, 2016

Hasutan

"Syaitan hasut aku" menghasut tu memang dah kerja syaitan.. Pucuk pangkal hati sendiri.. Macam mana pun keadaannya kita memang tak bole salahkan sesiapa.. Syaitan pun kita tak boleh salahkan.. Salahkan diri sendiri..

وَقَالَ الشَّيْطٰنُ لَـمَّا قُضِيَ الْاَمْرُ اِنَّ اللّٰهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَـقِّ وَوَعَدْتُّكُمْ فَاَخْلَفْتُكُمْ  ؕ  وَمَا كَانَ لِيَ عَلَيْكُمْ مِّنْ سُلْطٰنٍ اِلَّاۤ اَنْ دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لِيْ   ۚ  فَلَا تَلُوْمُوْنِيْ وَلُوْمُوْۤا اَنْفُسَكُمْ    ؕ  مَاۤ اَنَاۡ بِمُصْرِخِكُمْ وَمَاۤ اَنْتُمْ بِمُصْرِخِيَّ     ؕ  اِنِّيْ كَفَرْتُ بِمَاۤ اَشْرَكْتُمُوْنِ مِنْ قَبْلُ    ؕ  اِنَّ الظّٰلِمِيْنَ لَهُمْ عَذَابٌ اَ لِيْمٌ
Dan berkatalah pula Syaitan setelah selesai perkara itu: "Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kamu dengan janji yang benar dan aku telah menjanjikan kamu lalu aku mungkiri janjiku itu kepada kamu; dan tiadalah bagiku sebarang alasan dan kuasa mempengaruhi kamu selain daripada aku telah mengajak kamu lalu kamu terburu-buru menurut ajakanku itu; maka janganlah kamu salahkan daku tetapi salahkan diri kamu sendiri. Aku tidak dapat menyelamatkan kamu dan kamu juga tidak dapat menyelamatkan daku. Sesungguhnya dari dahulu lagi aku telah kufur ingkarkan (perintah Tuhan) yang kamu sekutukan daku denganNya". Sesungguhnya orang-orang yang zalim (yang meletakkan sesuatu pada bukan tempatnya) beroleh azab yang tidak terperi sakitnya.
[QS. Ibrahim: Ayat 22]

See?! Syaitan pun cakap jangan salahkan dia..

Tuesday, March 15, 2016

Syukur

Alhamdulillah Allah masih memberi peluang & ruang kepada kita pada pagi yang indah ini.. Masih lagi bernafas untuk meneruskn kelangsungan hidup ini.. Segala2nya milikMu ya Allah walau hanya kerdipan mata.. Semua atas rahmat & kasih sayangMu.. Ya Allah.. Lahaw la wala quwwata illa billahialiyil azeem..

Perjanjian

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Manusia sering mudah lupa janji.. Sedangkan dengan manusia sendiri pun kita selalu lupa janji.. Apatah lagi janji kita pada Allah SWT.. Ingatlah kembali sahabat sahabat rakan taulan sekalian.. Perjanjian yang kita lakukan dihadapan Allah SWT tatkala kita disenyawakan.. Perjanjian kita sebagai hambaNya untuk senantiasa terus taat kepadaNya.. Marilah kita bersama sama muhasabah diri dan fikir kembali perjanjian kita.. Janganlah kita terus tergolong dalam kalangan yang rugi.. Marilah kita sama sama menuju kejayaan.. InsyaAllah.. Hanya keindahan yang bakal kita dapat di Akhirat kelak.. Amin amin Ya Rabbal alamin..

#SalamMaghrib

Saturday, February 20, 2016

Perubahan

Assalamualaikum.. Sebenarnya perubahan ini bukanlah perubahan drastik seperti mana yang semua orang rasa dan sangka.. Perubahan ini perlukan masa beberapa tahun untuk berlaku.. Cuma aku yang selalu nak menganiaya diri sendiri.. Cuma aku yang selalu hendak tergolong dalam golongan munafik.. Kasih sayang Allah tu masyaAllah.. Lebih besar dari alam semesta.. Cuma aku yang selalu mensia siakan kasih sayang Allah..
Astaghfirullahalazim.. La illaha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zalimin.. 😢

Thursday, February 18, 2016

Bimbang

Saying "You'll be fine" don't make it stop.. And saying "You need to stop thinking too much" won't make it stop either.. How to stop thinking? Show me.. Is there any ON n OFF switch to stop thinking? Nahhh

But Allah surely the best answer to every questions that slips through my mind.. ☺☺☺

Sunday, February 14, 2016

Assalamualaikum..

Bismillahirahmannirrahim..

Assalamualaikum..
Ini blog kedua saya.. Anyone yg pernah tau blog saya yg before maaf saya terpaksa private kan.. 😊😊 macam mana pun saya tetap akan post balik post yang rasanya sesuai untuk di repost.. So tu saja dari saya buat masa sekarang.. Nanti kita jumpa lagi ye..

Assalamualaikum.. 😊😊